Over Douwe

Wie ben ik?

Ik ben nieuwsgierig, opgewekt, communicatief, veelzijdig en benieuwd waar het leven heen beweegt. Ik hou van buiten gebaande paden denken en ben niet bang om fouten te maken. Ik heb een netwerk waaruit ik putten kan en zoek waar nodig naar aanvullende disciplines. Ik ben een allround ontwerper en zoek naar de stijl die het beste bij jou en het bouwwerk of kunstwerk past. Sfeer is daarbij de drager, een zoektocht naar de mogelijkheden om het bouwwerk of kunstwerk een verrijking van jouw leven te laten zijn.

 

Het is 1977 en ik fiets langs een woning in aanbouw. Ik ben gefascineerd door wat ik zie en vanaf dat moment wil ik dat ook, ik wil bouwen, ik wil dat ook kunnen maken. Ik doorloop daarvoor de MTS-Bouwkunde, de HTS Bouwkunde en via 2 verschillende Academies van Bouwkunst (AvB) rond ik uiteindelijk in Aachen (D) mijn architectuur opleiding af. Ik blijk een man van de praktijk te zijn, met 2 rechter handen, veelzijdig en soepel van geest.

Tussendoor maak ik nog een zijsprong naar de grafische sector, want ik teken graag, zie de hele dag dingen die ik wil doorontwikkelen. Dit alles ontwikkeld mij tot een type vormgever die graag producten creëert.  Door het samen te doen geeft dat nog eens een extra dimensie aan de beleving van wat we maken. Ik voel me in alle disciplines thuis van schets tot bouw- of kunstwerk.

Loopbaan

Mijn professionele loopbaan begon in 1989. Ik werkte toen bij architectenbureau Cor Kalfsbeek in Borger als tekenaar en studeerde parallel in Groningen aan de Academie van Bouwkunst. Studie en werk brak ik echter af voor een ander avontuur.

In 1992 kreeg ik in Luxemburg een baan aangeboden als grafisch ontwerper. Samen met mijn partner Jacqueline Meijering verhuisden we naar Clervaux (Lux). In 1994 had ik toch weer de behoefte om door te gaan in de architectuur. Toen ben ik opnieuw begonnen aan de Academie van Bouwkunst in Maastricht.

Ondertussen was ik voor mezelf begonnen met een ontwerpbureau in grafische vormgeving en bouwkundig ontwerp. Een onderdeel van de Academie van Bouwkunst (AvB) is dat je bij een architectenbureau werkzaam moet zijn om ervaring op te doen. Ik wilde daarvoor mijn zelfstandigheid echter niet opgeven en moest mijn studie aan de AvB afbreken. Toch wilde ik architect worden. Uiteindelijk kon ik mijn studie architectuur afronden aan de Fachhochschule Architektur (FH arch) in Aken (D). In 2003 werd mijn diploma geregistreerd in Luxemburg.

Een lange weg, maar een interessante weg om architect te worden. De verschillende architectuur opleidingen hebben mij inzicht gegeven over de architect die ik ben en wil zijn. Ik ben een no-nonsens ontwerper en doe niets liever dan opgaves, makkelijk of complex, samen met jou te ontwikkelen naar een eindresultaat waar we allemaal tevreden over kunnen zijn.

Werkzaamheden tot nu toe

Vanaf 1994 heb ik als zelfstandig ontwerper verschillende bouwopgaven gedaan. Zoals het ontwerpen van diverse nieuw- en verbouw van woningen, appartementen, kantoren, bedrijven en interieurs. En het uitwerken van ontwerpen naar bouw-, interieur-, verlichting-, kleur- en stijlplannen. Tevens heb ik diverse maquettes gemaakt.

Door de jaren heen heb ik gewerkt met Luxemburgers, Duitsers, Belgen, Fransozen, Portugezen, Italianen en Nederlanders. Dat maakt het zoeken naar de juiste manier van communiceren interessant. Luisteren, praten met armen en benen. Het leren aanvoelen van wat de ander bedoeld is een groot onderdeel van mijn vak. Ik zit daardoor vaak in de rol van verbinder en mediator.

In 2009 zijn we terug gegaan naar Nederland met 17 jaar buitenlandervaring. Vanaf dat moment ben ik werkzaam bij verschillende gemeente in de Stedenbouw en Architectuur. Mijn ervaring in de architectuur/Stedenbouw en vorm van communiceren komen goed van pas bij de gemeente. Parallel daaraan ben ik ingeschreven als architect/stedenbouwer/kunstenaar bij de Kamer van Koophandel. Een mooie combinatie omdat ik hierdoor weet hoe het is om aan beide kanten van de tafel te zitten en te begrijpen en te zien dat het vaak om diverse belangen gaat. Dat samen brengen geeft mij enorm veel plezier, motivatie en inspiratie om in het ontwerp vak bezig te zijn.